Heb je problemen betreffende vervoer?
Wij zoeken mee een oplossing zodat je veilig en wel op jouw bestemming geraakt!
Geraak je niet meer op je bestemming omwille van een beperkte mobiliteit? Heb je geen auto (meer) en kan je geen gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan is onze eigen mindermobielencentrale of een ander alternatief een oplossing voor jou. Lees hieronder verder onder mindermobielencentrale of alternatieven.
Heb je vragen over hoe lang je nog auto kan rijden? Of twijfel je over de rijvaardigheid van iemand uit je omgeving? Lees dan verder onder rijgeschiktheid.
De mindermobielencentrale (mmc) koppelt enthousiaste, vrijwillige chauffeurs aan mindermobiele Edegemnaars. We zorgen ervoor dat een verminderde mobiliteit niet hoeft te betekenen dat je niet meer op bezoek kan gaan bij je nichtje of niet meer naar de kapper kan voor een nieuwe coupe. Lees hieronder hoe je lid kan worden en hoe het in zijn werk gaat.
Voorwaarden
Iedere inwoner uit Edegem die omwille van sociale, geestelijke of lichamelijke toestand geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer én niet over eigen vervoer beschikt (al dan niet tijdelijk), kan mogelijks gebruik maken van de mindermobielencentrale.
Naast bovenstaande voorwaarde geldt er een inkomensvoorwaarde: je inkomen mag niet hoger zijn dan twee maal het bedrag van het leefloon. De exacte bedragen kan je navragen bij onze maatschappelijk werker.
Daarnaast verwachten we ook dat je min of meer zelfstandig in- en uit de auto kan stappen of zelf een begeleider voorziet om je daarbij te helpen.
Woon je niet in Edegem? Neem dan contact op met de mindermobielencentrale van jouw woonplaats. Meer info daarover vind je via deze link.
Werking
Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, kan je lid worden. Neem daarvoor contact op met de maatschappelijk werker van deze dienst op 03 450 84 20, via thuisdienst@wznedegem.be of via het invulformulier hier. Je wordt lid door de nodige documenten in te vullen en het jaarlijkse lidgeld te betalen. Dat bedraagt momenteel 12 euro voor een alleenstaande en 18 euro voor een koppel.
Van zodra je inschrijving in orde is, kan je gebruik maken van onze centrale.
Op dinsdag en donderdag kan je tussen 9.00 uur en 12.00 uur ritten aanvragen per telefoon op het nummer 03 450 84 20. Je moet je ritje minstens 2 dagen vooraf aanvragen. Nadien gaan onze vrijwilligers op zoek naar een chauffeur die deze rit voor jou kan verzorgen.
De chauffeur komt je vervolgens op het gevraagde tijdstip ophalen en brengt je naar je bestemming en indien nodig terug. De chauffeur rijdt met zijn/haar eigen wagen en zal je een vergoeding van 0,35 euro aanrekenen per gereden kilometer, gerekend vanaf zijn/haar thuis.
Je kan een rit aanvragen om onder andere familie te bezoeken, om deel te nemen aan een socio-culturele activiteit, om boodschappen te doen, om naar de dokter te gaan. Dagelijks ziekenvervoer (nierdialyse, revalidatie, bestralingen, ...) is echter niet mogelijk. Daarvoor verwijzen we naar niet-dringend ziekenvervoer.
Rolwagenvervoer
De mindermobielencentrale is momenteel niet toereikend voor personen met een rolwagen gezien de chauffeurs met hun eigen wagen rijden, die zelden aangepast is voor ‘vaste’ rolwagens (plooibare rolwagens kunnen wel via de MMC, mits de klant zelfstandig in de auto geraakt).
Voor begeleid vervoer van personen met een rolwagen verwijzen we graag door naar de Antwerpse Rolkar.
De Antwerpse Rolkar biedt vervoer aan voor personen met een mobiliteitsbeperking. Zowel personen met een erkende handicap als andersvaliden kunnen gebruik maken van onze dienst. Zij vervoeren rolwagengebruikers, maar ook mensen met ernstige mobiliteitsproblemen die moeilijk of onmogelijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.
Voor meer informatie kan je terecht op het telefoonnummer: 03 230 02 23 of boekingen@rolkar.be of de website www.rolkar.be.
De PLUSBUS is een lokaal initiatief van de provincie Antwerpen, Antwerpse Rolkar vzw, Pegode vzw en de lokale besturen van Edegem, Kontich, Boechout, Borsbeek, Hove, Mortsel, Wommelgem en Wijnegem namen het initiatief voor de opstart van PlusBus.
Gebruikers van de PlusBus regio Kontich worden begeleid door een chauffeur die hen veilig op hun bestemming brengt.
Voor meer informatie kan je terecht op het telefoonnummer: 03 230 02 23 of boekingen@rolkar.be of de website www.rolkar.be.
De Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer
Vind je geen oplossing voor je mobiliteitsprobleem? Dan kan je steeds terecht bij de Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer voor informatie en advies.
Je kan hen bereiken op het telefoonnummer: 0800 32 732 of via het e-mailadres: mav@provincieantwerpen.be
Autodelen - AdelE (autodeelgroep Pegode)
AdelE is een autodeelproject dat toegankelijk is voor andersvaliden. In 2013 startte Pegode vzw, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking, dit op in samenwerking met autodelen.net. Pegode vzw deelt rolstoelvriendelijke wagens met haar cliënten van het woonhuis in Edegem én met inwoners van Edegem en omstreken.
De autodeelgroep kreeg de naam 'AdelE'.
Informatie over andere autodeelprojecten vind je hier.
Heb je vragen omtrent rijgeschiktheid? Neem dan een kijkje op de website van het CARA .
Het CARA (Centrum voor rijgeschiktheid en voertuigaanpassing) neemt rijgeschiktheidsonderzoeken af wanneer iemand een mogelijke vermindering van functionele vaardigheden heeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een ziekte, na een ongeval of bij een ander medische oorzaak die ervoor zorgt dat je mogelijks een auto niet veilig meer kan besturen.