Véronique - hoofdverpleegkundige Residentie Aster

Véronique werkt al sinds 1986 als verpleegkundige in WoonZorgCentrum Immaculata. Vanaf dit jaar mag zij zich hoofdverpleegkundige op Residentie Aster noemen. Op die residentie is er naast de residenten in vast verblijf ook plaats voor negen gasten in kortverblijf. 

Je werkt al bijna 40 jaar voor WZC Immaculata. Hoe voelt dat aan?

Véronique: “Ik maak stilaan deel uit van het decor. (lacht) Aanvankelijk dacht ik hier nochtans maar een jaartje te blijven. Ik werkte voordien even in een ziekenhuis, en als jongeling denk je dat de uitdagingen daar groter zijn. Ondertussen weet ik beter. De uitdagingen in woonzorgcentra zijn gigantisch, al blijft het in mijn ogen de mooiste job die ik ken.”

De mooiste job die je kent, zeg je. Waarom is dat het geval?

Véronique: “Er zijn gigantisch veel voordelen aan een woonzorgcentrum. Allemaal voordelen die ik belangrijk vind. In tegenstelling tot een ziekenhuis bouw je hier een langere en hechtere band op met de residenten. Je werkt niet met passanten of cliënten, maar wel met bewoners die je een warme laatste thuis wilt bieden. Dat gebeurt hier altijd met veel liefde en enthousiasme.”

Op welke manier voel je de liefde en het enthousiasme?

Véronique: “Hier op de residentie heerst een heel leuke werksfeer en ik denk dat dat ook wel uitstraalt naar de residenten en de familieleden. We beschikken over een sterk en leuk team, wat het werken op slag een pak aangenamer maakt. Als je kijkt naar alle activiteiten die hier dagdagelijks georganiseerd worden voor de bewoners zowel door de gastvrijheidscoaches op de residenties als het animatieteam, dan kan je niet anders zeggen dan dat het hier uniek is.

Ook de familieleden worden hier actief bij betrokken. Zo is er onder meer een aspergelunch, een mosselsouper en een kerstdiner en organiseren we jaarlijks een ‘feest op dienst’, een groot feest waarbij elke residentie het feest invult hoe die dat wilt doen. Bij ons is dat meestal met sketches en optredens van de personeelsleden.”

Je spreekt over in-huis-toerisme. Wat is dat juist?

Véronique: “Dat is een uniek concept, dat hier al meerdere jaren bestaat en waar we echt trots op mogen zijn. Vroeger kwamen de bewoners op jongere leeftijd naar een woonzorgcentrum en werden er meer uitstappen buitenshuis ondernomen. Nu zijn we overgestapt naar het concept 'in-huis-toerisme', en vinden de activiteiten vooral ter plekke plaats. De grote aandacht voor beleving en het levensverhaal van de bewoner is wel gebleven.

Bovendien hebben we een eigen keuken die altijd het onderste uit de kan haalt om de residenten, bezoekers en zelfs personeelsleden de beste maaltijden te geven. Daarnaast ken ik ook geen enkel woonzorgcentrum met een zorghovenier, die de prachtige grote tuin onderhoudt. Er zijn zoveel troeven in en rond WZC Immaculata. Als je later zorgbehoevend wordt, wil je toch ook liefst hier terechtkomen, niet?”

Als je later zorgbehoevend wordt, wil je toch ook liefst hier terechtkomen, niet?”

Je werkt al sinds 1986 in WZC Immaculata. Sinds begin dit jaar ben je van verpleegkundige doorgegroeid naar hoofdverpleegkundige. Waarom heb je die keuze gemaakt?

Véronique: “Ik werk al heel wat jaren halftijds als verpleegkundige op Residentie Aster. De vorige jaren werd ik ook vaak waarnemend hoofd van de residentie bij afwezigheid van een hoofdverpleegkundige. Toen de vacature van hoofdverpleegkundige op Residentie Aster vrijgegeven werd, hebben mijn collega’s mij allemaal gestimuleerd om die kans te grijpen en hoofdverpleegkundige te worden. Bovendien was ook mijn gezin daar positief over, wat wel belangrijk als je die verantwoordelijkheid opneemt. Nu ben ik al enkele maanden hoofdverpleegkundige op Residentie Aster. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van die beslissing.”

Je bent intern doorgegroeid van verpleegkundige naar hoofdverpleegkundige. Dat zie je niet in elke organisatie.

Véronique: “Nee, dat is waar en ik ben de organisatie daar ook dankbaar voor. Al is het ook wel waar WZC Immaculata voor staat. Vormingen en bijscholingen worden heel veel gestimuleerd en georganiseerd. Er gaat geen maand voorbij of er is een vormingsmoment voor zorg- en verpleegkundigen. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van de zorg hoog ligt. De organisatie spendeert tijd en moeite aan iedereen in de organisatie en dat waarderen medewerkers. Door actief in te zetten op de kwaliteit van de zorg blijft WZC Immaculata een sterk woonzorgcentrum in de grote regio van Antwerpen.

Bovendien krijgen medewerkers de kans om door te groeien en zich te specialiseren. Daar zorgen ook de netwerken in huis voor. Zo kunnen medewerkers multidisciplinair praten en werken rond een bepaald onderwerp zoals mondzorg, wondzorg, palliatieve zorg …

Ten slotte mogen we ook niet vergeten dat er heel veel stagiairs en (job)studenten hun weg vinden naar WZC Immaculata. Zij krijgen hier echt de aandacht die ze verdienen en de kennis aangereikt die nodig is in hun verdere werkcarrière. Zo hopen we de zorg- en verpleegkundige van morgen mee op te leiden.”

Wat is de grootste taak van een hoofdverpleegkundige?

Véronique: “Als hoofdverpleegkundige probeer ik de verschillende talenten in het team te erkennen en te stimuleren. Op die manier maak ik werk van een gemotiveerd team dat zich ten volle inzet voor de bewoners en de familieleden. Uiteindelijk werk je samen een gezamenlijk traject. Je probeert het maximale uit je team te halen om zo een gezellige sfeer te creëren. Daarbij ben ik ook elke dag bezig met het nastreven van de kernwaarden van WZC Immaculata : zorgzaam, familiegericht en verrassend anders. Die woorden hou ik steeds in het achterhoofd wanneer ik het team leid.

Ik ben elke dag bezig met het nastreven van de kernwaarden van WZC Immaculata : zorgzaam, familiegericht en verrassend anders. Die woorden hou ik steeds in het achterhoofd wanneer ik het team leid.

Dat is eigenlijk ook meteen het belangrijkste verschil met het werk van een verpleegkundige. Als hoofdverpleegkundige draag je meer verantwoordelijkheid. Je hebt als leidinggevende de opdracht om de kwaliteit van je team te garanderen en beter te maken. Bovendien heb ik nu ook rechtstreeks overleg met de andere hoofdverpleegkundige binnen de organisatie maar naast al de verantwoordelijkheid is er voor mij maar één prioriteit: de dagelijkse zorg voor de bewoner staat centraal.”

Je had het eerder al over een goede sfeer op de residentie en een gemotiveerd team. Hoe creëer je die als hoofdverpleegkundige?

Véronique: “Laat me eerst duidelijk maken dat niets lukt zonder een goede teamgeest. Iedereen staat samen in voor de zorg van de resident. Die hoort centraal te staan, niet het zorgpersoneel. Een goede sfeer op de afdeling is dus nodig, omdat dit de samenwerking en het welzijn van het team ten goede komt. Dat straalt rechtstreeks af op de residenten want zij zien een positieve sfeer en zullen op die manier gelukkiger zijn.”

Hoe zorg je voor een ultieme samenwerking binnen het team?  

Véronique: “Dat doe ik door enkele dingen hoog in het vaandel te dragen. Zo vind ik een open communicatie binnen het team zeer belangrijk. Je geraakt enkel vooruit als iedereen zijn of haar mening kan uiten. Er moet dus zeker ruimte zijn voor feedback en suggesties. Het is dan ook wel belangrijk om te luisteren naar de noden, ideeën en behoeften van alle medewerkers. Een oplossing zoeken voor problemen of tegemoet komen aan vragen en eisen van medewerkers hoort daarbij.

Daarnaast denk ik dat een ultieme samenwerking ook begint bij een sterk en enthousiast team dat wel tegen een stootje kan. Waardering tonen voor het werk van het team en de inzet erkennen door simpelweg een compliment of een schouderklopje te geven, is dan ook een must. En af en toe moeten de teugels ook losser zijn. Daarom organiseren we regelmatig teambuildingsactiviteiten om de teamgeest en onderlinge band tussen medewerkers te verbeteren. Daar horen natuurlijk niet alleen de zorg- en verpleegkundigen bij, maar iedereen die werkt op de residentie zoals logistieke medewerkers, logopedisten, kinesisten …

Door als hoofdverpleegkundige aandacht te besteden aan al die aspecten en te investeren in een goede werksfeer, kan je op een redelijk gemakkelijke manier bijdragen aan een positieve en gezonde werkomgeving voor het team én de bewoners.”

Als je een paar zinnen krijgt om WZC Immaculata te promoten. Hoe zou je dat dan doen?

Véronique: “Bij ons krijg je de kans om te werken in een warme en ondersteunende omgeving, waar collegialiteit en teamwork centraal staan. Je zal deel uitmaken van een team dat samenwerkt om de beste zorg te bieden aan de bewoners. Het gevoel van voldoening dat je uit de zorg voor kwetsbare ouderen haalt, lijkt mij dan ook een sterke motivator. We verrichten belangrijk en waardevol werk voor diegenen die voor ons gezorgd hebben.

Daarnaast bieden wij voldoende ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling en slechts één weekend op drie werken is altijd mooi meegenomen. Maar het belangrijkste is dat als je in WZC Immaculata werkt, je echt een verschil maakt in het leven van mensen.”