Een van de troeven van WZC Immaculata is het unieke karakter. In dat aspect past het concept van de gastvrijheidscoaches. Zij zorgen er op elke residentie voor dat de connectie tussen de zorg en de familieleden gemakkelijker wordt. De afgelopen maanden kwamen er drie nieuwe gastvrijheidscoaches op residenties Begonia, Calla en Dahlia bij. Een kennismaking met Marlies, Evy en Nyiraneza.
"Respect voor de resident én de familie is het belangrijkste."
Marlies, Evy en Nyiraneza. Hoe voelt het om gastvrijheidscoach te zijn in WZC Immaculata?
Evy: “Voor mij is WZC Immaculata geen ongekend terrein. Ik was hiervoor al kinesiste op Residentie Begonia. Deze nieuwe functie is een leuke uitdaging. Ik kijk er naar uit.”
Marlies: “Ik ben hier ook al vaker geweest. De voorbije tien jaar deed ik heel wat vrijwilligerswerk in Immaculata en liep ik hier ook enkele stages als studente orthopedagogie. Zo kreeg ik eerder al de kans om het van binnenuit te bekijken. Er wordt gewerkt vanuit het hart, dat maakt de job als gastvrijheidscoach zo leuk.”
Nyiraneza: “Ik vervang Lotte Van Mechelen voor een jaar als gastvrijheidscoach op Begonia. Ik heb 15 jaar ervaring als verpleegkundige in een woonzorgcentrum, alsook als zelfstandige thuisverpleegkundige. In juni 2021 ben ik afgestudeerd als gezinswetenschapper (sociaal agogisch werk). De functie van gastvrijheidscoach past dus volledig in dat stramien. Ik ben benieuwd naar alles wat WZC Immaculata te bieden heeft. De eerste weken waren alleszins al fantastisch!”
Wat is de taak van een gastvrijheidscoach?
Marlies: “Alles draait om welbevinden. Een luisterend oor bieden is daarbij zeer belangrijk. Bovendien is pro-actief denken, handelen en communiceren een dagelijkse bezigheid voor een gastvrijheidscoach. Initiatief nemen, creatief zijn en
innovatief uit de hoek komen, horen er ook bij.”
Evy: “Ik zie het ook als onze taak om het zorgend personeel te ondersteunen door bijvoorbeeld de vragen van familieleden te beantwoorden.”
Marlies: “Zij zijn voornamelijk gespecialiseerd in de lichamelijke verzorging. Onze focus ligt op het psychosociaal welzijn. Samen zijn we een uitstekende tandem en trekken we de kar van gastvrije zorg.”
Nyiraneza: “Ik hoop vooral dat elke resident een ‘thuisgevoel’ heeft op de wooneenheid en in het hele gebouw. Het voelt goed dat ik deel kan uitmaken van een team dat de bewoners een warm verblijf wilt geven.”
"De verpleging is er voor de lichamelijke verzorging. Onze focus ligt op het psychosociaal welzijn. Samen zijn we een uitstekende tandem!"
Wat vinden jullie belangrijke waarden als gastvrijheidscoach?
Marlies: “Zoals Nyiraneza zegt, is een “thuisgevoel” belangrijk. Ik geloof dat een mens zich pas écht ergens thuis kan voelen, als men in eerste instantie voor zichzelf kan uitmaken wat dat gevoel precies betekent. Daarom vind ik ‘respect’ het allerbelangrijkste. Dat kan zich op allerlei manieren uiten. Toen ik hier als student werkte, gaf een bewoner mij volgende tip mee: ‘een vriendelijk gezicht brengt licht’. Die uitspraak is me altijd bijgebleven …”
Nyiraneza: “Ik sluit me aan bij de visie van Marlies. Samenwerken, respect, luisteren en een goede communicatie staan bij mij ook hoog in het vaandel.”
Evy: “Wat kan ik daar nog meer aan toevoegen? Respect is inderdaad het codewoord, ook voor de grenzen van de resident. Iedereen mag gerust nee zeggen als hij of zij geen zin heeft.”
Marlies: “Keuzes kunnen maken is belangrijk om de regie over het eigen leven te bewaren. Wanneer deze keuze inhoudt dat een bewoner liever tijd spendeert op de eigen kamer of op een bank in de tuin, dan vind ik het ook heel fijn dat dit in Immaculata gerespecteerd wordt door iedereen.”
Wat maakt WZC Immaculata zo speciaal?
Evy: “De positieve vibe van Immaculata voel ik in alle grote evenementen, die telkens tot in de details zijn uitgewerkt. Maar tegelijkertijd ook in de alledaagse “dank-je-wel” die bewoners of familie oprecht uitspreken. De kleine dingen die het personeel extra doet voor zijn bewoners, dat maakt Immaculata uniek.”
Marlies: “Het in-house-toerisme is inderdaad een schot in de roos: een combinatie van laagdrempelige activiteiten voor een breed publiek en de unieke belevingsmomenten via welbepaalde disciplines zoal muziek- en kunstbeleving of een extra verwenmoment dankzij bijvoorbeeld een vrijwilliger .
Nyiraneza: “Die muziek- en kunstbeleving vind je terug in Museum E! Dat is zo uniek voor een woonzorgcentrum. Het bewijst voor mij dat het welbevinden van de resident hier echt belangrijk is. Daar word ik echt vrolijk van. Daarnaast vind ik ook de babbelbox - waar de gastvrijheidscoaches in het weekend ook de mensen welkom heten - een heel verwarmend en geslaagd concept!”
Marlies: “Laten we ook het ‘Food-concept’ niet vergeten. Ik geef toe dat ik regelmatig tijdens de middagpauze loop te watertanden bij het zien van al dat lekker eten dat de keuken maakt! Het resultaat is dat ik nu thuis vaak maaltijden bereid geïnspireerd door de weekmenu van Immaculata.” (lacht)
"Keuzes kunnen maken is belangrijk om de regie over het eigen leven te bewaren."
Jullie hadden het al over de memorabele belevenissen. De Ouderenweek is net voorbij en prékerstavond komt eraan. Hoe hard kijken jullie daar naar uit?
Nyiraneza: “Hoe memorabel was die Ouderenweek!”
Marlies: “Het genot dat bewoners hieruit halen en de memorabele familieportretten die evenementen steeds opleveren, motiveert mij om het beste van mezelf te geven. En zoals ik al zei, dit doe je niet alleen. Het is een vorm van dienstoverschrijdend teamwork en een kans om eens te experimenteren en creatief te zijn.”
Evy: “Door deze belevenissen weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt om voor deze job te kiezen. De Ouderenweek was fantastisch! Op naar het volgende memorabele moment!” (glimlacht)