Mantelzorg

Zorg jij voor een ander? Dan zorgen wij op onze beurt graag voor jou!

Zonder dat je het misschien zelf beseft, ben jij een mantelzorger: je zorgt belangeloos voor iemand uit je naaste omgeving. Misschien zorg jij er wel voor dat je moeder nog thuis kan blijven wonen of dat je buurman toch regelmatig iemand ziet en spreekt?

Wel, jij zet je belangeloos in, gewoon omdat je vindt dat je dat moet doen, of hoort te doen… Wij staan in bewondering voor de zorgzaamheid die je aan de dag legt. Als geen ander beseffen we dat dit van onschatbare waarde is én dat de zorg voor jullie ook best zwaar kan zijn.

"Gedeelde zorg is halve zorg"

Daar geloven we sterk in. Wij geven je daarom graag dat extra steuntje in de rug door er echt te zijn voor jou. We willen je een luisterend oor en klankbord bieden, samen naar oplossingen zoeken en ervaringen met anderen delen. We hebben een aanbod uitgewerkt voor mantelzorgers waarbinnen zij de nodige ondersteuning kunnen vinden.

Het mantelzorgaanbod

Het aanbod voor mantelzorgers bestaat uit 3 verschillende soorten ontmoetingsmomenten, de “dag van de mantelzorger” en de ondersteuning die de zorgintaker biedt. 

Het volledige mantelzorgaanbod van 2023 vind je in de mantelzorgbrochure of bij onze activiteiten. 

Mantelzorgcafé

Het mantelzorgcafé is een ontmoetingsmoment voor alle mantelzorgers. ThuisZorg Immaculata organiseert dit vier keer per jaar op een maandagnamiddag van 14.00 tot 16.00 uur. 

Elke bijeenkomst haalt Carolina Glazemakers, zorgintaker ThuisZorg Immaculata, een ander thema aan. Uiteraard zijn jouw aanwezigheid, jouw inbreng en jouw vragen meer dan welkom om er voor alle deelnemers een leerrijke middag van te maken met respect voor ieders persoonlijke situatie.

Inschrijven vooraf is noodzakelijk. De bijeenkomsten zijn gratis voor iedereen die zich verbonden voelt met Edegem.

Doolhof

Doolhof is een ondersteuningspunt, een bijeenkomst voor mantelzorgers van personen met dementie. ThuisZorg Immaculata organiseert dit vier keer per jaar op een donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. 

Met kennis en ervaringen vanuit WZC Immaculata en ThuisZorg Immaculata wordt een specifiek thema in de kijker gezet door Karolien Frederiks of Lotte Van Mechelen (beiden referentiepersoon dementie) en Carolina Glazemakers (zorgintaker). Jouw aanwezigheid, jouw vragen en jouw ervaringen zijn echter de meest waardevolle bijdrage om van deze bijeenkomst een warme, hartelijke en deugddoende ervaring te maken. Wat er ter plekke verteld en gedeeld wordt, blijft ook daar, maar haal er voor jezelf datgene uit waarmee je weer verder aan de slag kan én waaruit je energie kan putten.

Inschrijven vooraf is noodzakelijk. De bijeenkomsten zijn gratis voor iedereen die zich verbonden voelt met Edegem.

Fika

FIKA is een Zweeds gebruik dat ook bij ons zijn opmars kent en gelukkig maar. Meer dan ooit hebben mensen nood aan FIKA: een dagelijkse gewoonte om alle zorgen even weg te zetten, de zorgknop af te duwen en een pauze te nemen. Even échte tijd nemen om er te zijn voor elkaar, naar elkaar te luisteren en daarbij te genieten van iets lekkers.

Door FIKA momenten in je leven in te bouwen, bouw je weer kracht op, zie je de zaken vanuit een ander perspectief en ben je terug fit in je hoofd.

Tijdens onze FIKA momenten willen we mantelzorgers bij elkaar brengen om hen een rustpauze te gunnen. Het enige wat je moet doen, is deze FIKA momenten bijwonen.

Inschrijven vooraf is noodzakelijk. Deze bijeenkomsten zijn volledig gratis.

Dag van de mantelzorger

Ieder jaar zetten we de mantelzorger in de bloemetjes omdat we een enorme bewondering hebben voor onze mantelzorgers. Dit moment valt traditioneel in juni.

Houd deze pagina goed in de gaten en ontdek tijdig wat we het komende jaar van plan zijn! Twee jaar geleden maakten we radio in een caravan. Vorig jaar deden we een minifestival.

Ken jij een mantelzorger uit Edegem die je wil laten verrassen of ben je zelf mantelzorger die wil verwend worden? Laat het ons gerust weten via thuisdienst@wznedegem.be en we houden je zeker op de hoogte!


Zorgintaker

De Zorgintaker staat paraat om iedere vraag van jou te beantwoorden en je mee wegwijs te maken in het kluwen van voorzieningen en mogelijkheden. Er bestaan heel veel diensten, maar bij wie klop je het best aan of welk aanbod hebben al deze diensten?

Meer info over zorgintake vind je op deze pagina. 

Downloads

  • Mantelzorgbrochure 2024.pdf 2,4 Mb

Contact

ThuisZorg Immaculata

Adres
Oude Godstraat 110 , 2650 Edegem
Tel.
03 450 84 05
thuiszorg@wznedegem.be
Vandaag
Nu gesloten
open van 09:30 tot 12:00
Morgen
open van 09:30 tot 12:00

In namiddag enkel bereikbaar op afspraak

Alle openingsuren ThuisZorg Immaculata