Astrid - ergotherapeute WZC

"Mensen helpen om een deel van hun zelfstandigheid terug te winnen"

Astrid Cooremans kwam recent als ergotherapeut in dienst van het WZC.  “Ik kende Immaculata al via de sociale media en kan me goed vinden in de visie van het huis”, zegt ze. “Er wordt hier sterk ingezet op de zelfredzaamheid en de eigenwaarde van de bewoners, en die wil ik als ergotherapeut graag stimuleren. Door middel van kleine aanpassingen met hulpmiddelen (aangepaste bekers, bestek, zitbankjes,...) en het stimuleren van ADL (activiteiten van het dagelijks leven) kan je er mee voor zorgen dat mensen een deel van hun zelfstandigheid terugwinnen. Dat geeft je als ergotherapeut enorm veel voldoening.”

Communiceren met de bewoners is niet altijd even evident, maar Astrid past haar communicatiestijl aan aan de zorggraad van de bewoners. “Als mensen niet meer zo communicatief zijn probeer ik aan de hand van hun zintuigen en korte vraagstellingen af te leiden wat ze willen of hoe ze over iets denken”, zegt ze. “Daarnaast zetten we ook in op het stimuleren van herinneringen. Op residentie Freesia, waar veel mensen met dementie wonen, werken we onder andere met de belevenistafel. Daarmee kunnen we, aan de hand van foto’s, filmpjes, spel of muziek van toen herinneringen oproepen of vrolijke momenten creëren. Het is mooi om zien hoe de samenhorigheid hier naar boven komt.”

Astrid heeft niet alleen een passie voor ouderen, maar ook voor kinderen. Zo combineert ze haar tewerkstelling bij het WZC met een eigen praktijk in Lint, waarmee ze zich vooral richt op psychomotoriek en prikkelverwerking bij kinderen. “De uren in het WZC bieden me de mogelijkheid om die twee passies te verenigen. Daarom heb ik bewust gekozen voor een deeltijdse functie.”