7B-zorg

We kennen graag de wensen, verwachtingen en gewoontes van al onze bewoners om zo onze zorg aan het ritme van de klant te kunnen aanpassen. Met een uniek concept maakt WZC Immaculata het verschil voor elke bewoner. Dat concept laat zich samenvatten als de ‘gastvrije 7B-zorg’

Bed

Bed symboliseert het slaap- en ontwaakcomfort van elke bewoner. Ieder mens heeft zijn eigen gewoontes en slaaprituelen. De medewerkers houden hier rekening mee.

  • Rolluiken worden niet standaard naar beneden gedaan na het avondeten
  • We respecteren het uur van slapengaan en de slaaprituelen zoals in het kernboek of zoals de bewoner het wil.

Bad

Een gezonde lichaamshygiëne en aandacht voor een verzorgd voorkomen geeft mensen een goed gevoel. Een douche of bad? Elke bewoner heeft zijn voorkeur. Ook in weken met een feestdag garanderen we dat elke bewoner een bad of een douche krijgt en fris en feestelijk voor de dag komt.

Broek

Met respect voor de privacy en het gevoel van eigenwaarde van elke bewoner staan wij borg voor een discreet, hygiënisch en comfortabel toiletgebeuren in de eigen badkamer. Onze medewerkers staan op elk moment klaar om te helpen waar nodig.

Boterham

De dag begint met een lekker ontbijt, maar ook van het middag- en het avondmaal maken we een belevenis. WZC Immaculata heeft een eigen keuken en besteedt veel aandacht aan verse, gezonde en vooral lekkere maaltijden in een gezellige omgeving. Met veel keuze en een persoonlijke bediening. Medewerkers maken er een rustig en aangenaam moment van op maat van de bewoner.

Beweging

In WZC Immaculata houden we van beweging. Er zijn verschillende kineruimtes waar je de nodige oefeningen kan doen en kan fietsen met Gopro. Wandelen kan je in onze grote tuin met dierenpark en rolstoelvriendelijk wandelpad naar Kasteel Ter Linden. We stimuleren bewoners om zo lang mogelijk zoveel mogelijk zelf te doen.

Belevenissen

In WZC Immaculata is er wel elke dag iets te beleven. We hebben een sterkt uitgewerkt aanbod aan in-huis toerisme. En dan hebben we het nog niet gehad over de muziektherapie, Museum E!, het aanbod van de gastvrijheidscoaches en de zomerse barcaravan.

Belemmering

We gaan uit van de bewegingsvrijheid van een bewoner. Op sommige momenten kunnen bewoners verward reageren of dwalen in een bv. nieuwe omgeving.  Als de veiligheid van de bewoner en/of medebewoner niet meer gegarandeerd is, dienen we soms naar vrijheidsbeperkende middelen te zoeken (dwaaldedectie, voorzettafeltje aan de rolwagen, lendeband, …).  Omdat we ervan uitgaan dat dit een tijdelijke maatregel is, zullen we dit op regelmatige tijdstippen evalueren. Zo proberen we de bewoner zo weinig mogelijk te belemmeren in zijn dagelijkse ritme.

 

WZC Immaculata gebruikt ook BelRAI om de 7B-zorg te borgen.

BelRAI wordt het nieuwe inschalingsinstrument om de levenskwaliteit van bewoners in woonzorgcentra te verbeteren. Vanaf 1 juli 2023 moet elke WZC BelRAI implementeren. WZC Immaculata kan nu al alle bewoners met BelRAI screenen.  

Met de invoering van de BelRAI versterken we het multifunctioneel samen werken rond de bewoner. De screening wordt ingevuld vanuit de observaties die verschillende medewerkers maken. 

De output van de screening wordt gebruikt om het woonzorgleefplan van elke bewoner op te maken en te evalueren. Daarnaast geeft het ook de mogelijkheid om de evolutie van de bewoner in kaart te brengen.